Zgodovina

 
Začetki

Zgodovina nogometa v Naklem se pričenja pred drugo svetovno vojno leta 1936. Leto kasneje so pričeli s prvimi tekmami v okviru Športnega kluba Slovan. Tekmovali so v ljubljanski nogometni ligi - gorenjska skupina. Po letu 1945 se je nogometna dejavnost nadaljevala, klub pa se je leta 1952 preimenoval v TVD Partizan. Vseskozi je bil klub aktiven in z vsemi kategorijami nastopal v gorenjskih ligah, nogomet pa je bil že v tistih letih najbolj razširjena športna dejavnost v Naklem, velik poudarek je bil namenjen vzgoji lastnih igralcev iz Naklega in okolice, enako pa velja tudi za trenerski kader.

 


Povojna ekipa Nakla

Od šestdesetih do devetdesetih let 

V šestdesetih letih beležimo odmeven uspeh leta 1967, ko so člani osvojili prvenstvo Gorenjske, vendar zaradi finančne nezmožnosti niso prestopili v republiški rang tekmovanja (consko ligo). V osemdesetih letih je klub aktivno sodeloval pri uresničevanju portoroških sklepov, tako da je precej perspektivnih igralcev nastopalo v vseh selekcijah Gorenjske, od pionirske do članske ekipe. Prav generacija mladincev, rojenih med letoma 1957 in 1960, ki je v letih 1975–1979 dosegla odlične uspehe v svoji kategoriji, je bila kasneje temelj uspehov članov v slovenskem prostoru.

Leta 1981 se je članski ekipi kot povsem rekreativni ekipi, ki je nastopala v gorenjski ligi, v pokalu uspelo uvrstiti celo v finale pokala Slovenije, kjer so izgubili proti Mariboru, na poti do finala ao premagali tudi ljubljansko vojno ekipo, v katero so nastopali Ivković, Savić in drugi prvoligaški igralci. V letu 1984 je naklanskim nogometašem uspel velik podvig. Po napornih kvalifikacijah se jim je uspelo uvrstiti v 2. slovensko nogometno ligo oz. OČL - zahod. V OČL - zahod so nastopali šest sezon.

Prva liga

V sezoni 1989/90 so se Naklanci uvrstili v 1. slovensko nogometno ligo. Že prvo leto nastopanja v SNL (sezona 1990/91) so bili nogometaši Živila Naklo presenečenje lige in po prvem delu prvenstva uvrščeni na 4. mesto, na koncu prvenstva pa so osvojili solidno 8. mesto. Jesen 1990 je pomembna prelomnica za naklanski nogomet tudi, ker so Živila postala generalni pokrovitelj kluba, brez katerih bi klub težko uspešno nastopal v 1. SNL.

Sezona 1991/92 je predstavljala nov mejnik za slovenski nogomet, saj so v enotni slovenski ligi zaigrali prav vsi slovenski klubi, zelo vidno vlogo pa je odigral NK Živila Naklo. Uvrstitev po jesenskem delu na 3. mesto (trener Bogdan Andrejašič) je bila v tako močni konkurenci velik podvig, kar je našemu klubu prinesli tudi zaslužen naslov športne ekipe Gorenjske po izboru časopisa in bralcev Gorenjskega glasa za leto 1991. Tudi uvrstitev na 6. mesto ob koncu sezone predstavlja zelo lep uspeh v takratni enaindvajsetčlanski ligi.

V novi tekmovalni sezoni 1992/93 je ekipo prevzel trener Branko Oblak, po jesenskem delu prvenstva pa je bila ekipa na 7. mestu z le majhnim zaostankom v točkah za višje uvrščenimi ekipami. Prvenstvo so Naklanci končali na odličnem 4. mestu in le malo je manjkalo, da se niso uvrstili v evropske pokale.

 


Najuspešnejša ekipa Nakla pod vodstvom Braneta Oblaka

 


Živila Naklo na prvem mestu lestvice 1. SNL

Sezono 1993/94 so Naklanci začeli odlično, a so kasneje popustili in prvenstvo končali na 8. mestu. V drugem delu sezone je trenerja Oblaka zamenjal Janez Zupančič. Sezona 94/95 pa je prinesla tisto, česar so se nogometni navdušenci najbolj bali – izpad iz 1. SNL. Po slabem začetku sezone je trenerja Cukrova zamenjal Lazarevič, ki pa žal ni mogel preprečiti izpada v nižji rang tekmovanja. Zasedli so 14. mesto, ker pa se je liga skrčila iz 16 na 10 moštev, so Naklanci igrali kvalifikacije in po odličnem izidu 2:2 na gostovanju pri Primorju, doma izgubili 0:1 in se poslovili od 1. SNL.

Po izpadu iz prvoligaške druščine

Sezona 1995/96 je pomenila udejstvovanje v drugoligaški druščini, v kateri so Naklanci končali na 13. mestu Poslovil se je tudi generalni sponzor Živila, spomladi pa so se Naklanci po nekaj letih brezdomstva preseli na novo igrišče poleg poslovne stavbe Merkurja.

V jesenskem delu sezone 1996/97 je klub v 2. ligi še nekako preživel, vendar je bilo predvsem finančno breme preveliko in klub se je združil s Triglavom, saj je bil to edini način, da se na Gorenjskem obdrži 2. liga. Tako je spomladi leta 1997 moštvo Triglav - Naklo igralo v Kranju in zasedlo 11. mesto. V Naklem pa je ekipa Naklo - Triglav igrala v 3. ligi in zasedla končno 8. mesto. Že naslednjo sezono 1997/98 pa je v Kranju v 2. ligi nastopal samo Triglav in bil prvi, v Naklem pa v 3. ligi samo NK Naklo in zaradi slabih predstav kot zadnji izpadel v gorenjsko nogometno ligo.

Sezona 1998/99 je pomenila ogromno prelomnico v delovanju kluba, saj je od funkcionarjev v klubu ostal samo Franc Porenta, ki je okoli sebe zbral domače fante in ekipa je v tej sezoni zasedla 2. mesto v ligi. Do sezone 2010/2011 je NK Naklo nastopal v 1. GNL, razen v sezoni 2003/04, ko so izpadli v 2. GNL, vendar so se že naslednjo sezono vrnili v 1. GNL. Ob tem velja omeniti tudi naše navijače, ki so nas že ob nastopanju v OČL zvesto spremljali, enako pa veljalo tudi ob nastopanju v 1. SNL, ko se je na tekmah v Kranju vedno zbralo najmanj 1000 gledalcev, kar je bila tudi lepa podpora za doseganje dobrih rezultatov.

Nov začetek

Decembra 2008 pa je NK Naklo stopil na novo pot pod sloganom Klub zmagovalcev. Klub je takoj pričel z večjimi uspehi v 1. GNL in se v sezoni 2009/10 pod vodstvom trenerja Erika Sedeja uvrstil v 3. SNL. Zaradi slabih rezultatov in notranjih trenj, je večina ključnih ljudi zapustila klub, ki je v leto 2011 krenil z novim vodstvom.


NK Naklo s pokalom po uvrstitvi v 3. SNL


Veselje po zmagi nad Jesenicami in uvrstitvi v 3. SNL

Igrišče

V letih od 1937 do 1952 je naklanski nogometni klub zamenjal kar sedem lokacij nogometnih igrišč, vse v Naklem, osma lokacija od leta 1952 do 1974 pa je bil prostor, kjer ima danes sedež Mercator. Leta 1975, po enoletnem nastopanju vseh ekip na pomožnem igrišču v Kranju, je nogometni klub dobil lokacijo ob novi šoli v Naklem pod manjšim hribčkom imenovanim Štucelj. Tudi to igrišče je nastalo iz travnika in je bilo do sezone 1992/93 prizorišče nastopanja naklanskih nogometašev v slovenskem prostoru. V sezoni 1992/93 se je članska ekipa zaradi kriterijev NZS morala preseliti v Kranj, kjer je takrat igrala svoje prvenstvene in pokalne tekme, igrišče v Naklem pa jim je še vedno služilo za vse treninge. Od leta 1996 je igrišče ob poslovni stavbi Merkurja v Naklem.